icon-arrow_lefticon-arrow_righticon-checkboxicon-checkbox_checkedKurir_icon_fonts_template-09icon-hearticon-info_miniicon-locationicon-mailicon-printicon-reporticon-searchicon-starKurir_icon_fonts_template-07icon-usericon-zoominfo-boubleicon-strokeHeart

 Prenos vlasništva i registracija

Kupovina automobila je jako ozbiljna stvar i zato treba obavezno prilikom kupovine napraviti ugovor o kupoprodaji automobila odnosno kupoprodajni ugovor . Prema novim propisima, važeći je samo ugovor koji je uredno popunjen od strane obe stranke, potpisan i overen od strane nadležnih organa.

Prilikom popunjavanja ugovora važno je obratiti pažnju da li je prodavac vlasnik vozila ili osoba koja ima overeno ovlašćenje da vozilo može prodati i preneti na kupca.

Podaci o vlasniku vozila moraju biti identični sa podacima iz lične karte i saobraćajne dozvole, u slučaju da vozilo prodaje lice koje je ovlašćeno da može prodati i preneti vozilo onda sam ugovor mora sadržati i podatke te osobe koja po osnovu ovlašćenja prodaje vozilo u ime vlasnika.

Sledeći korak je overa ugovora i tom prilikom kupac i prodavac dokazuju svoj identitet važećim ličnim kartama i nakon provere pristupa se potpisivanju ugovora i samoj overi.

Cena overe ugovora razlikuje se u zavisnosti od opštine odnosno suda i košta od 240 din do 640 din. Praksa je pokazala da je overa uvek jeftinija u opštini.

Kupoprodajni ugovor je dokaz da je vozilo kupljeno ali sledeći važan korak je da vozilo prenesete na sebe.
Promena vlasnika vozila ili prenos vlasništva vozila je materijalno-pravni postupak koji se može obaviti i prilikom redovne registracije vozila, što i jeste najbolji trenutak , jer se o istom trošku plaćaju kompletne dažbine državi. Kod kupovine polovnog, već registrovanog vozila, prenos se vrši isključivo sa licem navedenim kao vlasnikom u saobraćajnoj dozvoli, odnosno ovlašćenim licem i to sklapanjem kupoprodajnog ili posredničkog ugovora i overom potpisa kod opštinskog ili sudskog pisara.

Na ugovor o kupoprodaji ili račun bez izkazanog PDV-a neophodno je platiti porez kod nadležne poreske uprave u visini od 2.5% od procenjene vrednosti vašeg vozila po postojećem katalogu AMSS i nikako se drugačije ne može obračunavati. (Po plaćanju poreza nadležni organ na postojećem ugovoru overava pečatom isti i sa takvim kupoprodajnim ugovorom i ostalom potrebnom dokumentacijom budući vlasnik, ili ovlašćeno lice iz agencije odlazi u SUP da bi izvršio prenos vlasništva)

Ukoliko je vozilo u važećoj registraciji, bez obzira na tu činjenicu, novi vlasnik je obavezan da plati sledeće takse državi:

1. Uplata za izdavanje nove saobraćajne dozvole
2. Ukoliko je promenjeno i registarsko područje (npr. tablice su bile NS a kupac je iz Beograda BG) plaćaju se i nove tablice
Ako je registracija u toku pored uplate taksi je potrebno popuniti obrazac registracionog lista, sa napomenom o promeni imaoca (vlasnika) vozila.
 

Vaši favoriti ()